pondělí 5. října 2015

UHF Contest 2015


OM3KDX
KN19DB

Já a Mirek OK2VZE jsme se na UHF závod vydali na daleký východ za našimi přáteli v kolektivce OM3KDX ve Snině. Ostatně to, že se aktivita stěhuje na východ, si všimli někteří velice všímavější už dříve. A tak jsme do vozidla nabalili vše potřebné a v pátek ráno kolem 9 hodiny jsme nabrali východní kurz.

Cesta ubíhala celkem dobře a to i přes páteční dopravní frmol. V některých úsecích jsme se svezli na nově otevřených úsecích dálnic, a tak se nám východní Slovensko zase přiblížilo o pár desítek minut. A to ještě další skoro hotové úseky slovenské D1 jsou těsně před otevřením.

Večer přijíždíme do Sniny a v místní restauraci usedáme s členy OM3KDX a živě diskutujeme všechna témata. Po té, co několika pádnými větami uspořádáme vesmír, odjíždíme na kopec u obce Prislop.

Naše vozidlo se statečně škrábe do prudkého kopce za dohledu několika statných jelenů, kteří se potulují v noční tmě, která je tu skutečná, bez světelného znečištění. Na tomto území se nachází  "Park tmavej oblohy Poloniny".

Hlasité jelení troubení jsme v noci statečně přerušovali našim ještě hlasitějším chrápáním. Takže ráno čerství a plní sil jsme se pustili do sestavení stanice. Na jednom stožárku máme 23, 13,9 a 3cm na dalším 70cm. Všechno funguje a tak jenom v poklidu čekáme na začátek závodu a užíváme si nádhernou scenerii bezstarostné existence.

Spojení přibývají jenom pomalu. Ono to s tou aktivitou tady samozřejmě není tak, jak by se někomu mohlo zdát. Na pásmech ovšem není vůbec žádné rušení, ani se tu nikdo nepřetlačuje silnými lokty o kmitočet. Když mám na 3cm už dvě spojení, zkouším volat CQ a během pár minut se mi ozývá UZ5DX s velice silným signálem. Na závěr spojení ještě zkouším dotaz „QRV 24GHz?“ a odpověď je kladná!


Takže za chvíli už máme na stativu zařízení na toto pásmo a sked je dohodnutý. Mirek chvíli pouští CW a pak se ozve z rádia silný SSB signál stanice UZ5DX. S-metr je na dorazu a první spojení OM - UR na 24 GHz je hotové během několika chvil.

V neděli odpoledne odjíždíme s pocitem příjemně a užitečně stráveného víkendu. Těším se, až nás zase někdy napadne nějaký bláznivý nápad, jako třeba jet na závod přes 500 km a to pokud možno zase na východní Slovensko.

Libor
OK6TW













Žádné komentáře:

Okomentovat